Átadták a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjait

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjainak és alkotói ösztöndíjainak átadására a hagyományok szerint a magyar kultúra napján, január 22-én kerül sor. Erre ebben az esztendőben a járványhelyzet nem adott lehetőséget. Az elismerések átadása így 2021. június 11-én történt meg rendhagyó helyszínen, a debreceni Régi Városháza belső udvarán.

Utcai produkciók szórakoztatják a debrecenieket ezen a hétvégén is

A Kultúr-Fröccs mostani hétvégéjén is rövid egyéni, vagy kiscsoportos utcai produkciókat láthatnak az érdeklődők több műfajban, a belváros különböző helyszínein. A programsorozat célja, hogy a pandémia után felélénküljön a belváros, vidámsággal megtöltve a tereket, a város lakossága közösen osztozhasson az újranyitás örömében.

A Kollektíva című román dokumentumfilm nyerte el a legjobb európai filmnek járó Lux közönségdíjat

A Kollektíva című román dokumentumfilm nyerte el a legjobb európai filmnek járó 2021-es Lux közönségdíjat, amelyet az Európai Parlament elnöke, David Sassoli adott át a rendezőnek, Alexander Nanaunak szerdán Strasbourgban.

“Zenedobozra” pályázhatnak a debreceni középiskolások

Új pályázati lehetőség érhető el a könnyűzene iránt érdeklődő debreceni középiskolások számára. A város egy különleges helyszínt és szakmai támogatást nyújt a fiataloknak egy teljes tanéven keresztül. A jelentkezés során a pályázók találhatják ki, hogyan használnák az ún. Zenedobozt.

Rossini Kis ünnepi miséjével invitálja közös imádságra a közönséget a Csokonai Színház Énekkara

Rossini Kis ünnepi miséjével közös imádságra invitálja a közönséget a Csokonai Színház Énekkara a Szent Anna plébániatemplomba. „Rossini műve hálaadó imádság a hosszú járvány után, amiért életben maradhattunk, és a halottainkért szóló ima.

Leonardótól Miróig – Százötven év grafikái a Szépművészetiben

Kamaratárlattal és új katalógussal mutatja be gyűjteményeiben őrzött legszebb rajzait és grafikáit, mások mellett Leonardo, Raffaello, Rembrandt, Van Gogh, Schiele, Munkácsy és Miró munkáit a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria péntektől a Szépművészeti Múzeumban.

Trianon emlékezete – tárlatvezetés a Déri Múzeumban

A trianoni békeszerződést 1920. június 4-én írták alá Versailles-ban, a Nagy Trianon palota széles folyosóján. A szerződés súlyosan érintette Magyarországot, elveszítette területének csaknem kétharmadát és lakosságának nagy részét. Mindez jelentős nyomot hagyott a magyar társadalom életében, amely nem tudott megbékélni a veszteségekkel. 

Debrecen pályázik az UNESCO Irodalom Városa címére

Aláírta a határozatot a város polgármestere: Debrecen pályázik az UNESCO „Irodalom Városa” címére – közölte az önkormányzat. A kultúra számos területére kiterjedő, négyéves programterv középpontjában az „irodalom mint gyógyír” áll. A széleskörű összefogással megírt pályázat részleteiről 2021. június 3-án tartottak tájékoztatót a Református Kollégium Nagykönyvtárában.